Hoe zorg ik dat mijn CV gelezen wordt?

Gelezen in het Financieele Dagblad afgelopen weekend en uitermate nuttig: Hoe val je als sollicitant op in de berg cv’s die een personeelsfunctionaris moet doorploegen? Tien tips voor een cv opfrisbeurt als goed begin van 2015.

CV’s worden door de grote hoeveelheid vliegensvlug gescand. Dan moet je zorgen dat je aan de goede kant van de twee stapels komt te liggen! Een eerste beoordeling gebeurt namelijk in een paar seconden. Ook ik kom nog teveel cv’s tegen die niet meer zijn dan een kurkdroge opsomming van feitjes en historie. Belangrijk natuurlijk, maar besef dat je cv ‘jouw etalage’ is. Verleidt de lezer om naar binnen te gaan en extra tijd te besteden, omdat hij jou nog beter wil leren kennen. Je moet jezelf verkopen, in feite ben je op dat moment bezig met je sales pitch. Die moet leiden tot een heus verkoopgesprek, je eerste sollicitatieronde. Daarover in een volgende nieuwsbrief meer.

Maar zover is het nog niet. Zorg ervoor dat je cv op de stapel van ‘interessante kandidaten’ komt te liggen:

 1. Laat zien wat je in huis hebt
  De begeleidende brief is minder belangrijk dan je cv, dus hier moet het gebeuren. Vermijd cliches in een korte profielschets zoals enthousiast en initiatiefrijk. Tenzij dit gevalideerde informatie (dat kennen we niet?) is vanuit een assessment of persoonlijkheidsanalyse. Vergeet de bron dan niet te vermelden!
 2. Houd het zakelijk
  Geen jolige foto’s of opmaak illustraties uit de Wordperfect 5.x versie van 1995
 3. Maak het niet te lang
  Je meest recente ervaring is het interessantst. Hoe langer geleden, hoe beknopter je kunt zijn.
 4. Een frisse blik
  Ik kom nog steeds cv’s tegen zonder e-mail adres. “Oeps, vergeten, want mijn CV had ik al zo lang niet meer gebruikt.” Kan dus echt niet.
 5. Wees niet te bescheiden
  Durf te stralen. Wees enthousiast in je CV. En ja, dat kan echt.
 6. Ga op onderzoek uit
  Stem je cv af op het bedrijf en de vacature waar je op reageert. Doe je research goed, dat moeten wij als informatiespecialisten toch wel kunnen niet?
 7. Vergeet sociale media niet
  Je wordt altijd gechecked op je LinkedIn profiel, Facebook en wellicht nog meer. Zorg er in ieder geval voor dat je LinkedIn url is opgenomen, dan maak je het de HR manager makkelijk. En dat voelt goed. Dit laat tegelijkertijd zien hoe actief jij je netwerk onderhoudt. En Facebook mag gerust leuke en grappige privesituaties laten zien, is inmiddels geaccepteerd. Maar het moet natuurlijk niet tegen de goede zeden ingaan, logisch toch?
 8. Wees zuinig op je referenties
  Niet direct namen noemen in je CV, die zijn op aanvraag beschikbaar. Je wilt niet dat je goede relaties te pas en te onpas benaderd worden.
 9. Let op de lay-out
  Hier valt nog een wereld te winnen. Stokpaardje van mij. Maak het aantrekkelijk. Internet zit vol met mooie (soms betaalde) CV templates, kijk maar eens bij Themeforest.
 10. Vraag het aan anderen
  Laat het tegenlezen door iemand anders. Kleine moeite, snel resultaat.

Bovenstaande is uitgebreider ook te lezen in het artikel in het Financieele Dagblad van zaterdag 3 januari.

Ik wens een ieder een mooie nieuwe start toe in 2015!

Scroll naar boven