Boekrecensie: Concurreren op Kennis door Erik Jelgersma

Een lekker praktisch en leesbaar boek. Ook al schrijft Erik Jelgersma vanuit zijn eigen achtergrond als Analist, 80% van de werkzaamheden die worden beschreven zijn feitelijk die van een Researcher. En daarmee is dit boek eigenlijk 4 jaar studie Business Information ineen. En dat is een compliment.

Erik Elgersma legt in ‘Concurreren op kennis’ uit waarom er vaak wordt geroepen: ‘Data zijn het nieuwe goud’ en waarom slechts enkele bedrijven weten dat goud daadwerkelijk te delven. Ook al is deze kreet verre van vernieuwend, het geeft weer eens aan hoe je ervoor zorgt dat je de relevante data op het juiste moment tot je beschikking hebt. Hoe vertaal je data naar bruikbare kennis en die kennis weer naar betere beslissingen? In de praktijk blijkt werken met data nog niet zo eenvoudig.

In ‘Concurreren op kennis’ zet Erik Elgersma, expert op het gebied van strategische data-analyse, uiteen hoe je data succesvol inzet om de strategie én tactiek van je bedrijf te verrijken en je concurrenten steeds weer een stap voor te blijven.

Elgersma introduceert methoden uit de wereld van inlichtingendiensten en maakt die toepasbaar voor het bedrijfsleven. Aan de hand van dit boek leer je structureel de juiste onderzoeksvragen te stellen, een indrukwekkende database op te bouwen, data op waarde te schatten en het belang van timing nooit uit het oog te verliezen. Zo kun je altijd de slimste beslissingen nemen en laat je je bedrijf winnen door de opgebouwde kennisvoorsprong.

Wat ik miste in het boek is aandacht voor Socmint; Social media intelligence en Osint; Open source intelligence. De laatste jaren is dit een zeer snel groeiend fenomeen met zeer veel -creatieve- mogelijkheden. Denk alleen al aan hoe Bellingcat daarmee de MH17 ramp heeft kunnen oplossen. Vaak tijdrovend en alleen met veel technische kennis goed uit te voeren. Er zijn een aantal uitermate bedreven researchers die hier goede trainingen in geven, onontbeerlijk als je echt wil concurreren op kennis.

Voor een Researcher allemaal zeer herkenbaar, vooral ook de tips over positionering binnen de organisatie en valkuilen waarop je moet letten. Erik hamert wel vaak op het analytische vermogen die een analist moet hebben en noemt in hoofdstuk 8 dat de analist soms ook van zijn “ivoren toren af moet kunnen dalen naar de manager en de minder verheven wereld van het zakendoen”. Dat is nogal badinerend en doet afbreuk aan de rest van het boek. Want vergeet niet dat de analist wel betaald wordt door die ‘business’.

Nu maar hopen dat diezelfde business ook zijn boek gaat betalen, het is het waard!

Scroll naar boven